Δικάζεται στο πρωτοδικείο Αγ. Σαράντα η υφαρπαγή κοινοτικής περιουσίας του χωριού Κώσταρι

Καυτή πατάτα το Κώσταρι για τους  εκπροσώπους μας στην Αλβανική Βουλή

Ηλιας Θανασης  Δικηγορος 
           
   Το περιουσιακό θέμα των βοσκότοπων του χωριού Κώσταρι, είναι μια καθαρή υφαρπαγή κοινοτικής περιουσίας, που είχαν αιώνια στην κατοχή τους οι χωρικοί του. Οι βοσκότοποι, βάση των αποφάσεων της Αλβανικής Κυβέρνησης αρ. 700 ημ. 23.10.1995 και αρ. 755 ημ.28.5.2008, είναι περιουσία της   Επαρχίας Μεσοπόταμου


            Η Επιτροπή Επιστροφής και  Αποζημίωσης Περιουσιών  της Αυλώνας,   με εκτελεστική  απόφαση αρ. 88 ημ. 19.02.2002 αναγνώρισε σε δήθεν πρώην ιδιοκτήτες 760 στρέμματα βοσκοτόπια δίπλα από το χωριό Κώσταρι της Επαρχίας Μεσοποτάμου.

  Οι ίδιοι «ιδιοκτήτες» με Δικαστική απόφαση των Αγ. Σαράντα αρ. 455 ημ. 29.04.2003 αναγνώρισαν επιπλέον  άλλα 600 στρέμματα, διπλά των 760 στρεμμάτων.
 Για να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας για τα 1360 στρέμματα χρησιμοποίησαν ένα πλαστό έγγραφο,  το οποίο εκφράζεται για μια πράξη δωρεάς το 1937. Αυτό το πλαστό έγγραφο χρησιμοποιήθηκε  σε ορισμένους κρατικούς φορείς και κατά περίεργο τρόπο κανείς τους δεν το «πρόσεξε» ότι είναι πλαστό, και δεν ζητήθηκε ποτέ να παρουσιάσουν το γνήσιο έγγραφο.


            Μετά το 2005 πολλές ήταν οι προσπάθειες του χωριού Κώσταρι και συγκεκριμένα του συλλόγου του στην Αθήνα με επικεφαλή τον Ηλία Θάνο και τον πρόεδρο του χωριού Σταύρο Τσέκο. Έκαναν πολλές διοικητικές κινήσεις με αποτέλεσμα να μην βρουν πουθενά το δίκιο τους. Μετά το 2010 έκαναν και δικαστικές αγωγές  με άκαρπα αποτελέσματα. Δικηγορικά γραφεία που αναλάμβαναν την υπόθεση, αφού τα πλησίαζαν οι ψευδείς ιδιοκτήτες, κατά περίεργο τρόπο  παραιτούνταν, με αποτέλεσμα να μην προχωρούσε η υπόθεση.  

            Μέσω της Επαρχίας Μεσοπόταμου, οι κάτοικοι του χωριού Κώσταρι στις 03.05.2013 έχουν μηνύσει την Επιτροπή της Επιστροφής και  Αποζημίωσης των Περιουσιών και τους ψευδείς ιδιοκτήτες, στο πρωτοδικείο Τιράνων, για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής αρ. 88 ημ. 19.02.2002. Μετά από 18 μήνες, το πρωτοδικείο Τιράνων «εντόπισε» ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι  στην εδαφική δικαιοδοσία του, αλλά του πρωτοδικείου Αγ. Σαράντα.

 Η πρώτη συνεδρίαση στους Αγ. Σαράντα έγινε στης 31.10.2014 και συνεχίζει……
       Οι ίδιοι ψευδείς πρώην ιδιοκτήτες  βλέποντας ότι το κράτος παραμένει «ανύπαρκτο», χρησιμοποιούν και άλλα πλαστά έγγραφα και τα χρησιμοποιούν για να αποδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες στα  λιβάδια των χωριών Κώσταρι και Μπραϊλάτι, παίρνοντας  ως ιδιοκτησία τους και το νεκροταφείο του χωριού Κώσταρι  και καταλήγουν στα όρια του χωριού Μπραϊλάτι, (Ευτυχώς δέχτηκαν ότι το Μοναστήρι του Κώσταρι δεν είναι περιουσία τους) με επιφάνεια 1250 στρέμματα.
     
Τα πλαστά έγγραφα οι ψευδείς  ιδιοκτήτες τα χρησιμοποίησαν στην Εισαγγελία Αγ. Σαράντα για να δικαιολογηθούν στην αγωγή που τους έκαναν οι Κωσταρίτες.

      Μέσω της Επαρχίας Μεσοπόταμου, οι κάτοικοι του χωριού Κωσταρι άσκησαν ποινική δίωξη ενάντια των πλαστογράφων για χρήση πλαστών εγγράφων στην Εισαγγελία Αγ. Σαράντα στης 19/05/2014. Αυτή η υπηρεσία, εδώ και εννέα μήνες, αδυνατεί να καταλήξει σε μια απόφαση για να εξακριβώσει την γνησιότητα των εγγράφων που αναφέραμε.
    Πρέπει να τονίσω ότι η γνησιότητα αυτών των εγγράφων   γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες.

Εκπροσωπώ ως Δικηγόρος το χωριό Κώσταρι μέσων Επαρχίας στην δικαστική διαμάχη που γίνετε στο πρωτοδικείο Αγ. Σαράντα και βλέπω αρκετούς Κωσταρίτες να είναι παρόν σε κάθε συνεδρίαση. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον και  την αγωνία τους για το μέλλον των περιουσιών τους. Αρκετές είναι και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κωσταριου τα τελευταία χρόνια.

   Επίσης βλέπω το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει ο βουλευτής Ανδρέας Μάρτος, ο πρόεδρος του κόμματος Μεγκα, Χρηστάκης Κίτσιος και τώρα τελευταία ο νέος Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παππάς, οι οποίοι συνέχεια  ενδιαφέρονται για την εξέλιξη κάθε συνεδρίασης. Πλήρη αδιαφορία από όλους τους άλλους εκπρόσωπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.  

   Η περίπτωση Κωσταρι είναι μια από τις πολλές που έχει η ΕΕΜ, θαυμάζω τον αγώνα που έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια οι Κωσταρίτες για το δίκιο τους. Δυστυχώς απαρατήρητα περνούν πολλές τελεσίδικες αποφάσεις σε βάρος πολλών χωριών, τα οποία δεν μπόρεσαν μέσω Επαρχιών τους να ζητήσουν το δίκιο τους και γι’ αυτό την μεγαλύτερη ευθηνή έχουν οι εκπρόσωποι μας στην Αλβανική Βουλή τα τελευταία  20 χρόνια.
  Μακάρι να ξυπνήσουν κάποτε οι εκπρόσωποι μας και ασχοληθούν με το περιουσιακό, το μέγα πρόβλημα του τόπου μας.








Σχόλια