Η Αλβανία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα



Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Επιτήδειου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με την αλβανική αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Το 2009 η Αλβανία, υπέγραψε με την Ελλάδα την '' Συμφωνία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων Ζωνών ''με την οποία  οριοθετήθηκαν τα εκατέρωθεν χωρικά ύδατα.
Το 2010, η νέα αλβανική  κυβέρνηση που προέκυψε από τις τότε εκλογές θεώρησε πως η παραπάνω συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδος και, την έκρινε αντισυνταγματική. Έκτοτε, επιδιώκει να εξαφανίσει ακόμη και την υπογραφή όσων υπέγραψαν  την συμφωνία.
Επειδή όμως, νομικά, η αντισυνταγματική δεν συνεπάγεται και την ακυρότητα της αλβανικής μονογραφής της συμφωνίας ,η Ελλάδα, το 2014, προκήρυξε οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε περιοχές του Ιουνίου Πελάγους και χορήγησε σχετικές άδειες.
Η Αλβανία, αν και τα εξωτερικά όρια του οικοπέδου 1 έχουν καθορισθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ισχυρίζεται πως παραβιάζουν τα αλβανικά χωρικά ύδατα και, προσπαθεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας της Ελλάδος με την Ιταλία.
Συνεπώς, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Αλβανίας βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο, χωρίς προοπτικές βελτιώσεως.
Ερωτάται η Επιτροπή 
Γνωρίζει την παραπάνω εξέλιξη;
Εάν ναι, εξακολουθεί να επιδιώκει  την έναρξη των ενταξιακών  συνομιλιών  της Αλβανίας, χώρας η οποία αποδεδειγμένα παραβιάζει την απαιτούμενη για την παραπάνω εξέλιξη υποχρέωσή της να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες;

Σχόλια