Προς εγκατάλειψη των σχεδίων κατεδάφισης οδηγείται ο Ράμα


Στη Χιμάρα, η κυβέρνηση φαίνεται να απομακρύνεται από το σχέδιο που την φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Αθήνα, σύμφωνα με το lapsi.al

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα τον Οκτώβριο του 2016 ενάντια στο σχέδιο για την κατεδάφιση 19 κατοικιών Ελλήνων στη Χιμάρα ως μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου.

"Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στη Χιμάρα, όπου μας πληροφορούν ότι 19 ελληνικές οικογένειες έχουν λάβει 5 ημέρες διορία για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι αλβανικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν για να ακυρώσουν τις κατεδαφίσεις κατοικιών", ανέφερε τότε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Αθήνα υπενθύμισε στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι θα μπορούσε να την εμποδίσει στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε..

"Η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα των μειονοτήτων, αποτελεί μέρος των 5 όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας. Ως εκ τούτου, εάν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποδείξει ότι ενεργεί ως κράτος δικαίου, προστατεύοντας από την αυθαιρεσία και τις παράνομες ενέργειες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων ανεξάρτητα από την εθνικότητα και την προέλευσή τους ".

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Χιμάρας, αφενός, και η πίεση της Αθηνας, από την άλλη , έδεσαν τα χέρια του Ράμα. Τέλος, οι Βρυξέλλες, υπό την επήρεια της Ελλάδας, ασκούν πίεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας να διεξάγει τις διαδικασίες σύμφωνα με το νόμο και να τερματίσει τα σχέδιά της στη Χιμάρα.





Σχόλια