Το σκάνδαλο Ταχίρι κλονίζει την αλβανική κυβέρνηση


Όπως είναι φυσικό η υπόθεση Ταχίρι βρίσκεται και σήμερα στην κορυφή της αλβανικής αρθρογραφίας και ειδησεογραφίας με τις εφημερίδες να αναφέρονται στο αίτημα της Εισαγγελίας προς τη Βουλή για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΚ και τέως ΥΠΕΣ Σαϊμίρ Ταχίρι, τον οποίο κατηγορεί για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ τονίζουν πως σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλακή.

Χθες, αφού έλαβε το αίτημα της Εισαγγελίας  για την άρση της ασυλίας Ταχίρι, ο Πρόεδρος της Βουλής  Γκραμός Ρούτσι, σε εμφάνισή του ενώπιον των δημ/φων, ανακοίνωσε ότι έδωσε το αίτημα και τα στοιχεία της Εισαγγελίας, τόσο στο βουλευτή Ταχίρι όσο και στα μέλη του Συμβουλίου Κανονισμού, Ασυλίας και Εντολών της Βουλής, η οποία συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Εισαγγελίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, το οποίο ανήκει ο Ταχίρι, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της Κ.Ο του, Ταουλάντ Μπάλα, δεν πρόκειται να καταψηφίσει  το αίτημα της Εισαγγελίας, διότι δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι παρεμποδίζει το έργο της Δικαιοσύνης.

Χθες, σύμφωνα με τα αλβανικά Μ.Μ.Ε, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου στο γραφείο του Π/Θ Ράμα μετέβησαν ο ένας μετά τον άλλον, ο ΥΠΕΣ Φατμίρ Τζάφα και ο Αρχηγός της Κ.Ο του ΣΚ Ταουλάντ Μπάλα. Ο ίδιος ο Ράμα χθες ευχήθηκε «ο Ταχίρι να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους εγκληματίες».

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και γενικότερα η Αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση και ειδικά τον Ράμα, ότι «δεν θέλει απόδοση δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος του ΔΚ μάλιστα, κατηγόρησε ονομαστικά εμπειρογνώμονα  των υπολογιστών ότι «έχει τρεις ημέρες που καταστρέφει τα ενοχοποιητικά  για τον Ταχίρι στοιχεία που βρίσκονται στον υπολογιστή του». Κατηγόρησε επίσης τον Ράμα, τον οποίο αποκάλεσε «νεκρό πολιτικά, πολιτικό πτώμα», ζητώντας την παραίτησή του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στο σχηματισμό κυβέρνησης κατά της Μαφίας.

Υπογραμμίζεται ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες της Αντιπολίτευσης - ο Αρχηγός Μπάσα, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολοκλήρωσης (ΣΚΟ), Κρυεμάδι, ο Αρχηγός της Κ.Ο του ΣΚΟ Βασίλι κ.α. - καθώς και πολιτικοί αναλυτές, ζητούν την παραίτηση και την έναρξη έρευνάς για τον Ράμα, θεωρώντας  τον  ως τον κύριο υπαίτιο κανναβοποίησης της Αλβανίας και τον μεγάλο νονό του οργανωμένου εγκλήματος και των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία.

Η «πέτρα του σκανδάλου», ο τέως ΥΠΕΣ και νυν βουλευτής του ΣΚ Σαμίρ Ταχίρι, το βράδυ της Πέμπτης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Opinion» που  μεταδίδεται από τον ιδιωτικό αλβανικό τ/σ εθνικής εμβέλειας TV Klan. Όπως είχε κάνει και με προηγούμενες δηλώσεις του, ο Ταχίρι δεν δέχθηκε καμία από τις κατηγορίες που του προσάπτονται, το μόνο λάθος, επανέλαβε, είναι ότι πούλησα το αυτοκίνητό μου στους Χαμπίλαϊ, για τους οποίους τόνισε ότι είναι «ξαδέλφια του 7ης ή 8ης γενιάς» χωρίς να ελέγξει σε ποιους το πούλησε.

Φανερά ενοχλημένος από το γεγονός ότι  τον έχουν εγκαταλείψει πολλοί φίλοι, το κόμμα του και ο ίδιος ο Π/Θ του, ο Ταχίρι δήλωσε ότι «είναι μια στιγμή που ο καθένας μπορεί να γνωρίσει φίλους και εχθρούς». Μολονότι επέμενε ότι είναι αθώος, παραδέχθηκε ότι «μπορεί να κάνει και λίγη φυλακή, μολονότι δεν είναι ωραίο να κάνεις φυλακή με εκείνους που ο ίδιος συνέλαβες», αλλά την όλη ιστορία απέδωσε σε παρασκηνιακά σενάρια εναντίον του. Δήλωσε ανοιχτά ότι ο Μέτα είναι προσωπικός του εχθρός από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός και υπενθύμισε στο Μέτα ότι «παρά το σκάνδαλο με τα μπλοκάκια το 2010, σήμερα είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αιχμές άφησε και για  το Μπερίσα και για το γιο του για την τραγωδία στο Γκερντέτς του 2008, τόνισε ότι «30 και πλέον βουλευτές της Αντιπολίτευσης έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό με ανθρώπους του υπόκοσμου, για τους οποίους τότε δεν γνώριζαν, και αυτό δεν είναι ποινική πράξη» και πρόσθεσε σε μορφή απειλής ότι «θα έρθει η ημέρα να ασχοληθώ και εγώ με αυτούς». Μολονότι δεν το εξέφρασε ανοικτά, από τις απαντήσεις που έδωσε , δηλώνοντας ότι «δεν ζήτησα κάλυψη από τον Π/Θ», φάνηκε ότι ήταν δυσαρεστημένος με τον προϊστάμενό του. Τέλος, ο Ταχίρι παραδέχθηκε κάποια ευθύνη για τη μαζική καλλιέργεια κάνναβης, πρόσθεσε όμως ότι «η ιστορία με την κάνναβη δεν είναι έτσι όπως την παρουσιάζουν στα Μ.Μ.Ε».

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Shqiptarja είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων: Ο Ταχίρι 4 φορές στην Ελλάδα με τον Αρτάν Χαμπίλαϊ» και το άρθρο της αναφέρεται στο αίτημα της Αλβανικής Εισαγγελίας προς τη Βουλή για άρση της  βουλευτικής ασυλίας του τέως υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΚ Σαϊμίρ Ταχίρι, τον οποίο κατηγορεί για διακίνηση ναρκωτικών.
Στον τίτλο του άρθρου η ε/φ σημειώνει ότι ο Ταχίρι ταξίδεψε τέσσερις φορές στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο του μάρκας AUDI μαζί με τον Αρτάν Χαμπίλαϊ (σ.σ: Ένα από τα τρία αδέλφια Χαμπίλαϊ, επικεφαλής του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών). Στο αίτημα που η Εισαγγελία έστειλε στη Βουλή, διαπιστώνεται ότι εκεί  δεν αναφέρει ότι  το όχημα πέρασε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο αίτημα της Εισαγγελίας αναφέρεται: «Ο Σαϊμίρ Ταχίρι, για τον οποίο διενεργείται έρευνα, στις 05.11.2013 πούλησε το αυτοκίνητό του με πινακίδες ΑΑ 003  GB  στον Αρτάν Χαμπίλαϊ, αδελφό του συλληφθέντος Μωυσή Χαμπίλαϊ. Στις 16.08.2014, 30.08.2014, 29.08.2014 και 08.08.2014, ο Σαϊμίρ Ταχίρι , ταξιδεύει και χρησιμοποιεί το όχημα με πινακίδες ΑΑ  003 GB,


thepressroom.gr

Σχόλια