Ράμα: "Κακομάθαμε την Ελλάδα"


"Κακομαθημένη" χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προειδοποιώντας πως πλέον "δεν θα σωπάσει στα ιστορικά ζητήματα των δύο χωρών", θέτοντας εμμέσως Τσάμικο ζήτημα.

Στον απόηχο του πρόσφατου τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη, που έληξε ουσιαστικά χωρίς αποτελέσματα, ο Έντι Ράμα, συνεχίζει τις εθνικιστικές κορόνες κατά της χώρας μας, επιχειρώντας ν’ αλλάξει τη βεβαρημένη πολιτική ατζέντα λόγω του νάρκω-σκανδάλου που εμπλέκεται και ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και στενός του συνεργάτης.

Σε ομιλία του στη συνάντηση των Αλβανών διπλωμάτων και εκπροσώπων της αλβανικής διασποράς, ο Ράμα δήλωσε πως: "Η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών".

Η αναφορά Ράμα σε "ιστορικά ζητήματα" με την Ελλάδα, παραπέμπουν ουσιαστικά στο μόνιμο αίτημα της αλβανικής πλευράς για άρση του Εμπολέμου από την Ελλάδα, που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε έγερση περιουσιακού ζητήματος και θέματος Τσάμηδων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις -κατά καιρούς- επαφές των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας πως : "οι συζητήσεις αυτές γίνονται αναλόγως των πολιτικών διαθέσεων της Αθήνας και ότι η Ελλάδα εξαπατά εδώ και πολύ καιρό τους Αλβανούς συνομιλητές της", δηλώνοντας πως η χώρα του "είναι πρόθυμη να συζητήσει με ειλικρίνεια για το μέλλον, και την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές" με την Ελλάδα, που όμως χαρακτήρισε "στρατηγικό εταίρο".

Απευθυνόμενος στους Αλβανούς διπλωμάτες τόνισε ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα πρέπει να διευρυνθούν και να αναπτυχθούν, αλλά προϋπόθεση είναι το ξεπέρασμα των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει, εννοώντας την άρση του εμπολέμου, το θέμα των Τσάμηδων κλπ.

Σχόλια