Πραγματοποιήθηκε η 27η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση στο Αλύκο


Γεμάτη κι εφέτος η πλατεία «Κύπρος» του Αλύκου, εκεί που υψώνεται το μνημείο αφιερωμένο στους Τέσσερις Μάρτυρες της Δημοκρατίας. Ένα μνημείο που συμβολίζει την αντίσταση όλων των κατοίκων της περιοχής  για ελευθερία και δημοκρατία, ενάντια στην βία, στην εκμετάλλευση, τις φυλακές και τις εξορίες, κατά της δικτατορίας και του κομμουνιστικού μοντέλου.
Ήρθαν απ’  όλα τα γύρω χωριά, από τις γειτονικές επαρχίες.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1990, αν  και το δικτατορικό καθεστώς μετρούσε τις τελευταίες του μέρες και βρυχιόνταν σαν το λαβωμένο θεριό, έκανε το παν με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή. Η βία και η φοβέρα, η τρομοκρατία και το άγρυπνο μάτι των μυστικών υπηρεσιών, της περίφημης Σιγκουρίμη, στο μεγαλείο τους. Τα μέτρα δρακόντεια μπας και κάποιος θα πρόδιδε τα ιδανικά του κομμουνισμού και θα δραπέτευε στη χώρα του καπιταλισμού, της ελεημοσύνης και της μιζέριας, την Ψωροκώσταινα την Ελλάδα την καπιταλιστική.

Ακριβώς την ημέρα αυτή δολοφόνησαν εν ψυχρώ τέσσερις Βορειοηπειρώτες: τον Αηδόνη Ράφτη, τον Ευθύμιο Μάσσιο, τον Θανάση Κώτση από το Αλύκο και τον Ευάγγελο Μήτρο από τη Γέρμα καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα προς τον κόσμο της Ευαγγελίας.
Η δολοφονία τους ήταν το έναυσμα για την παλίρροια που θα ακολουθούσε. Μια παλίρροια που ταρακούνησε το κομμουνιστικό δικτατορικό σύστημα, γιατί είχε μέσα της την οργή του λαού, το μίσος, τα πάθη, τις κακουχίες, τις εξορίες, τις φυλακίσεις και τις θανατώσεις δεκάδων και εκατοντάδων συμπολιτών μας. Μέσα δεν αναβοούσαν μόνον οι ψυχές του Ευάγγελου, του Θανάση, του Αηδόνη και του Ευθυμίου, αλλά ενός ολόκληρου λαού.


Ο δήμαρχος της Φοινίκης, σε συνεργασία με την οργάνωση της Ομόνοιας,  ανέλαβαν να διοργανώσουν την 27η  αυτή επέτειο.

Συμμετείχαν και πολλές προσωπικότητες όπως  ο Πρώτος Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρηγόριος Δελιαβέκουρας, ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Κωνσταντίνος Μιχελής, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστος Κίτσιος, οι δήμαρχοι Φοινίκης και Δρόπολης κκ Λεωνίδας Χρήστος και Αχιλλέας Ντέτσικας, ο βουλευτής του ΣΚ κ. Ανδρέας Μάρτος, η Διευθύντρια Επιτροπής Μειονοτήτων κα Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Βαγγέλης Ροπόκης, ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλης Γκίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας κ. Βασίλης Χαρμπάτσης, οι πρόεδροι της Ομόνοιας για τα παραρτήματα Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυρόκαστρου,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι.

Η επέτειος άρχισε με τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και τα μνημόσυνα  στους τάφους των τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας.

Η υπεύθυνη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό στο Δήμο Φοινίκης, Μαριέττα Τσίλη, ήταν η συντονίστρια της εκδήλωσης. Αναφερόμενη στην ιστορική σημασία της ημέρας, συγκίνησε το κοινό με την μεστή και συγκινητική ομιλία της.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Φοινίκης Λεωνίδα Χρήστο, τον Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δελιαβέκουρα, το Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας, τους προέδρους του ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ, τον Δήμαρχο Πρέβεζας και αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας.

Η μαθήτρια Παναγιώτα Ματζάρη απήγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στην δολοφονία των τεσσάρων παλικαριών, από το λαϊκό ποιητή του Αλύκου Βαγγέλη Στούκα.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους προαναφερόμενους, από το Σύλλογο  Φίλων και Αγωνιστών του Καπετάνιου Θύμιου Λιώλη, τον εκπρόσωπο των οικογενειών και τον κοινοτάρχη της κοινότητας του Αλύκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κοκτέιλ που παραχώρησε ο Δήμος Φοινίκης.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Σχόλια