Ηρεμία στα Ίμια, αλλά οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται


Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό επεισόδιο, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «ΓΑΥΔΟΣ», προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.

Το «ΓΑΥΔΟΣ» αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου.

Το «ΓΑΥΔΟΣ» αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.


Προκλητικός εμφανίσθηκε ξανά ο Γιλντιρίμ

Μια ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, και πριν αναχωρήσει για την Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εμφανίσθηκε και πάλι προκλητικός.

«Η Άγκυρα είπε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας το πρωί σε δημοσιογράφους. «Εκφράσαμε ρητά στον έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλλυτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών», είπε ο Γιλντιρίμ.

«Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους τούρκους δημοσιογράφους είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. «Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός της χώρας που παραλίγο να βυθίσει σκάφος του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάϊο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων στην περιοχή».

Σχόλια