Και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, αλλά... εις βάρος τίνος όμως;!

Στην επιστολή του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μέτα για τη χορήγηση της εξουσιοδότησης στην επιτροπή διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Υπουργός Μπουσάτι αναφέρει ότι "Το συγκεκριμένο πακέτο της Συμφωνία (για τις θαλάσσιες ζώνες) θα έλυνε μια για πάντα και τα προβλήματα σχετικά με τα χερσαία σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και θα απέκλειε κάθε εδαφική διεκδίκηση που μπορεί να υπάρχει στις δύο χώρες"

Σωστά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητάει λεπτομερείς πληροφορίες γιατί είδους εδαφικές διεκδικήσεις πρόκειται, ποια πλευρά τις έχει εκδηλώσει, πώς, πότε και αν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης στις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις...

Αλήθεια τι συμβαίνει....
Η Ελλάδα κατ΄επανάληψη, μάλιστα από το 1971 έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμιά εδαφική διεκδίκηση προς την Αλβανία...!! Που σημαίνει ότι αγνοεί όλα τα ιστορικά κεκτημένα του Ελληνισμού στην Αλβανία !! (στα μακρινά εκείνα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, έλεγε ο Βενιζέλος στους βορειοηπειρώτες βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου... δεν έχουμε πλέον κανένα διεθνή τίτλο επί του βορειοηπειρωτικού και ας ήταν νομή η μελάνη στις υπογραφές των μεγάλων δυνάμεων στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας... "Εσείς να πάτε στα σπίτια σας διότι εμείς λάβαμε εγγυήσεις (από το ανύπαρκτο τότε) αλβανικό κράτος, ότι θα υπάρξουν νόμοι που θα σας προστατεύουν τα δικαιώματά σας στην Αλβανία" !!! Τέλος, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ενώπιον των πάντων έχει δηλώσει ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις.

Η Αλβανία όμως, αλήθεια δεν έχει κάμει περί αυτού καμιά δήλωση, τουλάχιστον όπως της Ελλάδας. Απεναντίας, διεκδικεί ως αλβανικά εδάφη τα τουρκικά βιλαέτια σε πέντε χώρες της Βαλκανικής τα οποία διοικούσαν Αλβανοί αντί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και δεν είναι απλώς θέμα βιβλίων και ιστορίας , αλλά από το 2011 αποτελεί και πολιτική ατζέντα!

Τουλάχιστον ο Μπουσάτι μας αποκάλυψε την αλήθεια, αλλά και είπε ότι το θέμα θα κλείσει εδώ.... διότι επικρατεί μια δυσανάλογη πραγματικότητα, την οποία ο Χότζα είχε καταλάβει από το 1943 όταν υπογράφτηκε το πρωτόκολλο της Κονίσπολης!!! Οι Αλβανοί όμως πιστεύουν τώρα στο αντίθετο.


Παναγιώτης Μπάρκας
20 Φεβρουαρίου 2018

Σχόλια