Τελετή αναγόρευσης του Αλέξανδρου Λαμπρίδη ως επίτιμου δημότη Δρόπολης

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Αλέξανδρου Λαμπρίδη ως επίτιμου δημότη Δερόπολης. Η αναγόρευση αποφασίστηκε ομόφωνα από τον Δήμο Δερόπολης για την προσφορά του Α.Λ. στη διάσωση του πολυφωνικού, Δροπολίτικου τραγουδιού. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεση αίθουσα εκδηλώσεων "Κολλάς", στην Δερβιτσάνη..

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολυφωνικό καλωσόρισμα από τον όμιλο της Δερβιτσάνης και στην συνέχεια πήραν κατά σειρά τον λόγο, μιλώντας για τον τιμώμενο, για το Πολυφωνικό Καραβάνι και για το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι οι:
- ΜΙχάλης Μάνος, αντιδήμαρχος Δερόπολης
- Χρήστος Δίπλας, από μέρους του Πολυφωνικού Καραβανιού
- Κωνστάντω Μπαρούτα, από μέρους της Δερβιτσάνης
- Παναγιώτης Μπάρκας, καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου
- Χρήστος Τσελίκης, δάσκαλος από την Πολύτσανη Άνω Πωγωνίου
- Κώστας Λώλης, μουσικολόγος, ερευνητής του πολυφωνικού
- Λευτέρης Κοντός, συγγραφέας

Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε 15λεπτο βίντεο με αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού το οποίο σαν κυρατζής οδηγά όλα αυτά τα χρόνια ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Η προβολή διακόπηκε πολλές φορές από το θερμό χειροκρότημα των θεατών της τελετής.

Στην συνέχεια, δύο νέες από την Δερβιτσάνη, με τις παραδοσιακές, νυφιάτικες φορεσιές της Δερόπολης, διάβασαν το βιογραφικό του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και ο Δήμαρχος Δερόπολης κ. Ντέτσικας επέδωσε τιμητική πλακέτα και τον πάπυρο αναγόρευσης επίτιμου δημότη στον τιμώμενο. Ήταν η στιγμή που αντάμωσαν στο βήμα της εκδήλωσης όλοι οι συντελεστές της, πλαισιωμένοι από κορυφαίους βιωματικούς τργουδιστές του πολυφωνικού, προεξαρχόντων των Δήμου Δέδε, Κατίνας Ρούτζιου και Περσεφόνης Σύρμου καθώς και από τους πιστούς συνταξιδιώτες του Καραβανιού Αλίκης Γκανά, Ουρανίας Μπατσινίλα και Χριστόδουλου Παπαστάθη.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, ξεκινώντας από την καταγωγική του ρίζα από την Σωτήρα Άνω Δερόπολης, την οικογενειακή μύηση στην παράδοση και το πολυφωνικό, εστιάζοντας στο συλλογικό έργο του Πολυφωνικού Καραβανιού, στην συλλογική προσπάθεια για την αναζωογόννηση αυτής της παλαιότατης και τόσο σημαντικής κληρονομιάς, την ύπαρξη νέων ερμηνευτών που νομιμοποιεί την αισιοδοξία για το μέλλον.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν πλήθος παραγόντων της ευρύτερης περιοχής, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργός, ολοκληρώθηκε με πολυφωνικά τραγούδια από τέσσερις ομίλους:
- κυράδες της Άνω Δερόπολης
- πολυφωνικό ενηλίκων Δερβιτσάνης
- πολυφωνικό νέων Δερβιτσάνης
- πολυφωνικό σύνολο "Χαονία"

Μετά το πέρας της όμορφης τελετής ακολούθησε αυτοσχέδιο πολυφωνικό γλέντι, με το σμίξιμο όλων των ομίλων και με τους παλαιότερους ερμηνευτές στο κέντρο τους. Και το τραγούδι πλαισιώθηκε και με χορό, ως αργά την νύχτα, χορό με πολυφωνικά τραγούδια.

Σχόλια