Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Κ. Ευάγγελος Ντούλες, προσκαλεσμένος στην εκπομπή “Studio e Hapur” της δημοσιογράφου Ένι Βασίλη

Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί αυτός ο χάρτης παραβιάζει τα δικαιώματα;
 

Θα ήθελα να εκφραστώ με σαφήνεια. Είμαστε ένα κόμμα που υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις γενικότερα και ειδικότερα αυτή την μεταρρύθμιση. Υποστηρίζαμε τις μεταρρυθμίσεις και την αναγκαιότητά τους. Οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες και με επιβάρυνση και όχι πάντοτε αποδεκτό από όλους. Και αυτή η μεταρρύθμιση έχει αντιδράσεις, διότι θίγονται κάποια συμφέροντα που έχουν λειτουργήσει και παραβιάζονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Συμφέροντα όχι απαραίτητα με την κακή έννοια. Μέχρι να δημιουργηθούν υφιστάμενα συμφέροντα θέλει καιρό. Πάντα υποτίθεται ότι το νομοθετικό σώμα έχει σκεφτεί τη θετική πλευρά που έρχεται με τον καιρό. Μια μεταρρύθμιση για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές. Το ΚΕΑΔ παράλληλα με τις άλλες αρχές που για μας είναι σημαντικές, είναι ότι σε αυτή την μεταρρύθμιση θα πρέπει γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Αυτή είναι μια απαραίτητη αρχή για εμάς.
 

Που παραβιάζεται;
 

Πρέπει να τηρηθούν ορισμένα πρότυπα. Πρώτον, θα πρέπει μην αλλοτριωθούν οι υπάρχουσες σχέσεις μίας κοινότητας με το καθεστώς της μειονότητας από την νέα διαίρεση.
 

Για παράδειγμα;
Έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα του νέου Δήμου της Χιμάρας και το πρόβλημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με μερικά από τα χωριά της Λιβαδειάς, που αποσπώνται από τους τωρινούς φορείς και εντάσσονται στις νέες μονάδες καταστρέφοντας μια βασική αρχή που είχαμε συμφωνήσει να μην θιχθούν. Είναι βασική αρχή ότι δεν θίγονται τα τωρινά σύνορα των κοινοτήτων και δήμων. Αυτή η αρχή χάλασε με τρόπο μονομερώς και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Αυτές οι αρχές και αυτά τα πρότυπα που εμείς ζητάμε. Δεν θα πρέπει να αλλοτριωθούν αυτές οι σχέσεις εκεί όπου ζουν. Γιατί η Ευρώπη κυρώνει ορισμένες διαφορικές πολιτικές για τις μειονότητες, με σκοπό να προστατεύσει αυτές οντότητες διότι γνωρίζουμε ότι είναι ευαίσθητες. Και έχουν αποδειχθεί ως τέτοια.
 

Συγκεκριμένα ποιο είναι το πρόβλημα; Της συνένωσης της Χιμάρας με τα Βρανίστα;
 

Αναγκαστικά με αποσυνδέετε από τη ροή. Η δήλωση του κ. Τσούτσι είναι πολιτική και δεν είναι σωστή. Απογοήτευση από μένα προσωπικά από έναν Υπουργό που εκφράζεται όχι σωστά και με τέτοια πολιτική ανωριμότητα. Απόλυτη απογοήτευση. Μία ασυνέπεια. Θα έπρεπε και από το μεσημέρι κιόλας να είχε βγει μία επανορθωτική δήλωση. Γιατί οι τρεις νέες μονάδες που δημιουργούνται δεν είναι μέρος της Αλβανίας; Ποιος έχει βάλλει σε αμφιβολία ότι η Χιμάρα είναι μέρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας; Γιατί θέλουν να υπάρχουν εθνικιστικά συμβάντα εκεί που δεν υπάρχουν;
 

Εσείς ονομάζεται την Χιμάρα μειονότητα είναι αλήθεια αυτό;
 

Δεν υπάρχουν ποία όπως ισχυρίζεται ο υπουργός μειονοτικές περιοχές, δεν υπάρχει αυτή η έννοια έχει διαγραφεί εδώ και δεκαετίες από την ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Η Ορολογία είναι μέλος της μειονότητας.
 

Συμφωνούμε ότι η Χιμάρα δεν είναι μειονότητα αλλά υπάρχουν μέλη των μειονοτήτων. Πού βρίσκεται το πρόβλημα της ένωσης με τα Βρανίστα;
 

Στη Χιμάρα για μας, για μένα είναι ατομικό δικαίωμα ο ορισμός των εθνικών δικαιωμάτων. Στην Χιμάρα έχουμε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών που ορίζονται μόνοι τους ως μέλη της ελληνικής κοινότητας με μητρική γλώσσα την Ελληνική και με Ελληνική Ορθόδοξη πίστη. Θα πρέπει να το σεβαστούμε αυτό. Το 1934 το δικαστήριο της Χάγης που έκρινε το ζήτημα της εκπαίδευσης επίβαλλε στην βασιλεία του Ζόγκου τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου στη Χιμάρα. Για μας στη Χιμάρα υπάρχει μία κοινότητα με Εθνική Ελληνική εκπροσώπηση. Εκεί έχει δημιουργηθεί μία κοινωνικο-πολιτιστική εθνική κατάσταση. Με την προσθήκη μίας κοινότητας που δεν έχει καμία ομοιότητα με τις λεπτές όψεις όπως είναι η εθνότητα, ο πολιτισμός, αλλοτριώνονται οι σχέσεις. Με αυτά τα τεχνικά συμπληρώματα θα έχουμε μια αντιστροφή των σχέσεων. Χρησιμοποιείται μόνο για να αλλάξει αυτή η αναλογία σε βάρος των μελών της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας.
 

Ποια είναι η ζημιά;
 

Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις σχέσεις. Δεν έχει σημασία αν είναι στην πλειοψηφία ή μειοψηφία. Για την εφαρμογή της σύμβασης και μόνο 10% να είναι θα ήταν η ίδια κατάσταση. Όταν έχουμε αυτή την σχηματισμένη σχέση δεν μπορείς να κάνεις μία συνένωση που δεν έχει ανάλογες σχέσεις. Μια κοινότητα παραβιάζεται.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Στην Αλβανία υπάρχει μία θρησκευτική συνύπαρξη…
 

Υπάρχουν και αρμονικές εθνικές συναρπάξεις και για να διατηρήσουμε αυτή την αρμονία θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό συνέβη διότι οι πρόγονοί μας έχουν ενεργήσει με σύνεση και έχουν διατηρήσει το μέγιστο σεβασμό ο ένας για των άλλων. Δεν έχουν προσπαθήσει να παραβιάσουν τις σχέσεις. Δεν είναι το ίδιο ότι μία δημιουργημένη ιστορική σχέση να αλλοτριωθεί με βίαια διαμέσου της διαίρεσης. Η αλλαγή των σχέσεων φέρνει την αλλαγή στην αντιπροσώπευση και στην τοπική διοίκηση. Εμείς ήμαστε τις σκέψεις ότι η μόνη συνένωση αν χρειάζεται συνένωση, να πραγματοποιηθεί με το Λούκοβο. Έχουμε παρόμοιες πραγματικότητες με την κοινότητα Λούκοβο. Έχουμε σκοπιμότητα στην πρόταση για την συνένωση του τωρινού δήμου της Χιμάρας και Βρανίστα.
Δεν είναι φόβος είναι εφαρμογή της αρχής και η τήρηση του προτύπου. Γιατί να φοβόμαστε;. Η διαφοροποίηση των σχέσεων φέρνει την αλλαγή των σχέσεων στην πολιτική εκπροσώπηση και στην λήψη αποφάσεων. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία. Είναι ελεύθερες επιλογές. Οι επιλογές της φύσεως της συνένωσης διαμέσου της επιβολής είναι βίαιο και μη αποδεχτό. Από την πλευρά της υποδομής για να πάς από την Χιμάρα στα Βρανίστα υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι μη Ασφαλτωμένος που πρώτα θα κατευθυνθείς προς το Λούκοβο και από εκεί θα πρέπει να διαβείς ένα χωματόδρομο που το χειμώνα είναι αδιάβατο και μετά από 5 ώρες μπορείς να φτάσεις στα Βρανίστα. Και ο άλλος δρόμος είναι να περάσεις από το Λογαρά, Ορικούμ και Αυλώνα και από εκεί να διαβείς για τα Βρανίστα. Δεν έχει λειτουργικότητα.
 

Γιατί με το Λούκοβο ναι και τη Βρανίστα όχι?
 

Υπάρχουν πολιτισμικές ομοιότητες, θρησκευτικές, στη πολιτιστική κληρονομιά. Υπάρχει ομοιότητα και στη γλώσσα και στην εθνικότητα. Υπάρχουν μέλη της ελληνικής μειονότητας και στους δυο δήμους.
 

Στα σχόλια , οι πολίτες δεν αποδέχονται ότι υπάρχουν ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα....
 

Εγώ δεν απορρίπτω αυτή την πραγματικότητα. Πολλοί πολίτες μου λένε: γιατί λέτε ότι υπάρχουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Αυτοί μόνοι τους λένε ότι είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας.
 

Υπάρχει καμία πιθανότητα να ληφθούν υπόψην οι ανησυχίες σας?
 

Είμαστε διαφανείς ευρωπαίοι στο πνεύμα και στο γράμμα. Θέλουμε να σεβαστεί η ταυτότητα του κάθε πολίτη. Πιστεύω πως με το ΣΚ και το ΣΚΕ θα βρούμε μια κοινή γλώσσα.
 

Το έχετε συζητήσει με το ΣΚΕ?
 

Φυσικά το συζητάμε με όλους. Είναι ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας είναι μια υποχρέωση όλου του πολιτικού φάσματος.
 

Έχετε πει πως δεν θα το αποδεχτείτε αν δεν αλλάξει ο χάρτης....
 

Αν δεν επιτευχθεί συναίνεση μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας και πριν την ψηφοφορία. Θα στραφούμε προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα αποχωρήσετε από τον κυβερνητικό συνασπισμό?
 

Δεν θα αποχωρήσουμε από τον συνασπισμό, θα μας διώξουν αν δεν σεβαστούν τέτοιες αρχές.
 

Θέλετε να πείτε ότι είναι μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση?
 

Δεν λειτουργούμε με όρους αλλά με το λόγο, την εθνικότητα, το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Αν επιβληθεί αυτή η λύση θα αντιταχθούμε. Θα φτάσουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Αυτή η αδικία θα διευθετηθεί από τους Διεθνείς.
 

Γιατί είστε τόσο σίγουρος?
 

Γνωρίζω καλά τους διεθνείς μηχανισμούς.
 

Πως είναι οι σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό Rama?
 

Με τον Ramα έχουμε συνεχή επικοινωνία, αλλά δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα από αυτήν την επικοινωνία.
 

Αληθεύει ότι ασκείτε πίεση με τους βουλευτές του ΣΚ για να ψηφίσουν κόντρα στη μεταρρύθμιση?
 

Κάνουμε πίεση σε όλο το πολιτικό φάσμα. Με συναδέλφους βουλευτές κάθε μέρα που τους συναντώ δεν μπορώ να μην τους εκφράσω τις ανησυχίες μου για αυτή τη μεταρρύθμιση. Η πολιτικοποίηση της στερεί την ουσία αυτής της μεταρρύθμισης, ενώ θα πρέπει να είναι αρχή. Όταν δίνεις εκλογικά στοιχεία, δεν θα είναι αξιόπιστο. Αυτό είναι το πρώτο από όλα τα μέσα που θα ακολουθήσουν, εάν αποτύχει η συναίνεση. Οι πολίτες θα αντιδράσουν με την ειρηνική διαμαρτυρία τους.
 

Η διαμαρτυρία στα Τίρανα ή στη Χιμάρα
 

Οι διαμαρτυρίες στις τοπικές κοινότητες. Δεν γίνεται λόγος για την εθνική κυβλερνηση αλλά για την τοπική κυβέρνηση.
 

Στη Χιμάρα οι Αλβανοί δηλώνουν πως είναι Έλληνες εξαιτίας των συντάξεων που έχουν πάρει και πλέον δεν παίρνουν....
 

Δεν πρέπει να ευτελίζουμε τη συζήτηση. Είναι προσβολή της νοημοσύνης σε γενικές γραμμές. Ανήκουν σε μια ασήμαντη μειοψηφία ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή είναι θύματα της προπαγάνδας που από ορισμένες πλευρές είναι πολιτική επιβίωση.

Έχουμε ακόμη άλυτα προβλήματα με την Ελλάδα, τη συμφωνία της θάλασσας....

 

Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη, ενώ θα έπρεπε να έχουμε. Έχουμε το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Η Δημοκρατία της Αλβανίας και της Ελλάδας είναι μέλη. Νομίζω ότι οι αποφάσεις της συμφωνίας έχουν εφαρμοστεί.
 

Πως αισθάνεστε στη Βουλή? Πως διοικεί τη Βουλή ο Ilir Meta?
 

Έχει φέρει ένα νέο πνεύμα στη Βουλή και αυτό αντικατοπτρίζεται. Από τον τρόπο διοίκησης είναι σαφές ότι έχουμε ένα άλλο πνεύμα. Είναι τύχη για τη Βουλή που ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα ενσωματώνει μια εμπειρία, στη διαχείριση περίπλοκων καταστάσεων για να διατηρήσει μια αρμονία και πολιτισμό, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο απαραίτητο επίπεδο.

Σχόλια